Este etapa prealabila inceperii procesului de mediere in care se stabilesc partile disputei, natura disputei si sunt prezentate de mediator atat avantajele medierii cat si structura procesului de mediere si efectele acestuia.
Aceasta etapa poate fi realizata pe parcursul unei singure zi (daca partile vin impreuna) sau in maxim 15 zile (daca este necesara invitarea la mediere a celeilalte parti). In ambele situatii, procedura prealabila se realizeaza intr-o singura sedinta.
In aceasta prima sedinta, partile analizeaza daca accepta medierea iar mediatorul decide daca preia medierea disputei. Daca medierea este acceptata se va semna contractul de mediere care este obligatoriu in vederea inceperii procesului de mediere.
Aceasta etapa este gratuita si nu obliga partile in nici intr-un fel.
Pregatirea procesului de mediere - este etapa in care mediatorul analizeaza complexitatea situatiei conflictuale.
Deschiderea procesului de mediere - este etapa in care sunt prezentate regulile medierii, ce se intampla pe parcursul procesului de mediere, care sunt efectele medierii si rolul mediatorului.
Expunerea- este etapa in care fiecare parte va prezenta detaliat problemele pe care doreste sa le discute din propriul punctul de vedere.
Schimbul de informatii si explorarea lor - este etapa comunicarii, argumentarii, discutiilor, stabilirii interesului comun, negocierii. In aceasta etapa se pot folosi intalnirile separate, atat la cererea partilor cat si ca decizie a mediatorului.
Construirea intelegerii- in urma stabilirii interesului comun partile asistate de mediator vor genera solutii, le vor negocia si vor ajunge la un acord.
Inchiderea medierii - incheierea procesul de mediere poate fi realizata prin: semnarea acordului de mediere in urma solutionarii conflictului; constatarea de catre mediator a esuarii medierii sau prin depunerea contractului de mediere de catre una dintre parti (renuntarea uneia dintre parti).
Numarul de intalniri, pentru aceasta faza a medierii, depinde de natura disputei si de parti.
In situatiile judiciare (procedura prealabila sau pe parcursul procesului judiciar) acordul este investit de instanta de judecata printr-o hotarare, la cererea partilor.
In situatii extrajudiciare (mediere voluntara) acordul poate fi executoriu de drept.
Simona Mirabela Iordanescu - Birou de Mediator
Str.Gheorghe Lazar, nr.5B, et.2, ap.5, CAM.2
+40.753.017.437